Efterår 2017
Gade performance for dialog: „Hvad er dit offentlige liv i Tårnby“
Møder med forbipasserende på og omkring Tårnby Torv.
Gade forestilling af Andreas Liebmann

 

 

Som forberedelse til festivalen sad Andreas Liebmann i Tårnbys gader. Han havde te at tilbyde til forbipasserende, to stole og et skilt, der spurgte: “Fortæl mig om dit offentlige liv i Tårnby.” Nysgerrige mennesker talte med ham og begyndte at udveksle og snakke om deres offentlige liv – lærere, ngo-arbejdere, politikere, medarbejdere. Nogle afviste ideen om et offentligt liv overhovedet og hævdede, at de kun var private personer. Andre ønskede at engagere sig i offentlige meningsfulde projekter. Alle mennesker blev inviteret til at deltage i festivalen – og nogle bidrog aktivt. Med Tårnby-borgere Yassine Idrissi og Yusuf Alin, som han mødte på gaden, udviklede Andreas formatet “Sports & Politics”. Hubert Franz, en anden bekendtskab fra gaden, afholdt et foredrag om aftenen “Imaginations for a place”, og Tårnby Torv nabo Christiania sendte nogle børn over til forestillingen “50 farlige ting”.

Nogle folk Andreas mødte i Tårnbys gader
Yassine Idrissi / Social arbejder, køber ikke de store historier om økonomiske behov.
Vera Nielsen / Pensioneret, brækket arm
Berit / Tidligere lærer. Betydningen af ​​et fuldt arbejdsliv kan ødelægges af såkaldte reformer.
Christiania / kloak arbejder med muskelsygdom, Nescafe, laver hendes eget.
Yussuf Alin / Maraton løber, nationalt niveau, 21.
Gary / Fra Skotland, tjener penge siddende foran Netto, taler frit.
Saleem / Kemiker.
Nanji / Elev og fodboldspiller, tog den rigtige vej.
Jytte og hendes ven Marian / pensioneret, internationale kvinders rettigheder.
En masse børn / Livet er et eventyr. Hej og farvel.
Marc Jespersen / 7/11, mener han er en macho. Overvejede at lave teater, fordi han kan lide at lyve.
Ingelise Anderson / Politiker, Radicale. I sorg over de svage.

 

Lørdag d.14. oktober
15.00 Tårnby – it’s happening.
Åbningsforestilling af Lukas Racky og Onur Agbaba.

Formålet med forestillingen var at skabe forbindelse mellem stedet (Tårnby st.), de lokale forretninger og Tårnby Torv 7’s indendørs rum. Arrangementet begyndte udenfor med en invitation til at spore forbipasserende stier med malertape, og sluttede af inde i Tårnby Torv 7. Lukas og Onur indsamlede historier fra butiksejere og skabte stedsspecifikke koreografier. Halvdelen af publikum sluttede sig til tilfældigt på gaden.

 

Torsdag d. 16. november
20.00 – 21.30 Public Space Odyssey – Debat
En debat om oplevelser og eksperimenter i performancekunstrum som steder for medborgerskab og kunst med Dirk Cieslak (D), Sarah Günther (HU), Andreas Liebmann (DK), Jan Philip Possmann (D), Biljana Tanurovska (MKD)
21.30 – 22.30 Public drinks at Oksen Bodega

 

Til denne åbne snak udvekslede de internationale gæster Dirk Cieslak (Vierte Welt, Berlin), Sarah Günther (Pneuma Szöv, Budapest), Jan-Philip Possmann (Zeitraumexit, Mannheim), Biljana Tanurovska (Kinocultura, Skopje) erfaringer om deres specifikke situation i sammenhæng med deres by. De beskæftiger sig alle med en bestemt krise – en krise i kunsten (for økonomisk og for meget ifølge reglerne for kunstmarkedet – Berlin), en krise i byrummet og demokratiet (beskadiget efter 11 års regerende nationalister – Skopje // angrebet af det højrefløjs Orban-regime og uden offentlig finansiering – Budapest) – en krise med tilskud og offentligheden (Mannheim). Snakken åbnedes med spørgsmålet: “Fortæl os om situationen i den by, hvor du arbejder”. Det andet spørgsmål var: “Fortæl os, hvordan den sammenhæng du bor og arbejder i påvirker din kunstneriske praksis eller den måde, du organiserer din institution på i øjeblikket”. Efter to timers diskussion gik alle til Oxen Bodega på Tårnby Torv for at afslutte aftenen.

 

Fredag d. 17. november
19.30 – 21.30 Imaginations for a place
 – Oplæg og suppe til alle
Andreas Liebmann præsenterer kunstnerisk forskningsmateriale fra Tårnby og resten af Europa, gæster: Hubert Franz, Morten Goll

 

 

En langbords invitation med suppe og gæster. Andreas Liebmann præsenterede det arbejde han lavede på Tårnbys gader, de mennesker han mødte og tankerne og sammenhængen bag det hele. Han inviterede Hubert Franz, en tidligere lærer, filosof og kunstner, til at holde en fri tale omkring rum. Hubert var den sidste person Andreas mødte på gaden. Den grundlæggende metafor Hubert etablerede var, at det eneste private rum er sengen. Det første offentlige rum, sagde han, er bordet. Ved bordet møder du de første “andre” mennesker i din dag. Hans tale berørte forskellige emner, som forskellen mellem offentlige rum i varme og kolde lande. I Italien plejer folk for eksempel at sidde på gaden efter arbejde. I koldere lande som Danmark, skal indendørs og opvarmede rum etableres som offentlige rum. Han talte også om Kierkegaard, som plejede at gå på Københavns gader og inddrage folket i hans filosofiske spørgsmål. Morton Goll, leder af Trampolin House Copenhagen og festivalens kunstneriske konsulent, påpegede nødvendigheden af ​​at skabe rum, hvor fremmede kan møde ubetinget respekt. På hans sted, Trampoline House, som er bygget til at hjælpe flygtninge i Danmark, forsøger de at gå efter radikale demokratiske procedurer. Det gør det muligt, at for eksempel Syrere, der støtter Assadregimet og Syrerne, som er imod, kan finde en måde at tale med hinanden på. Andreas Liebmanns præsentation forsøgte at opsummere de spørgsmål, der har fulgt ham gennem etableringen af ​​festivalen, dialogerne med borgerne og udenlandske gæster. Kernen i det er gamle ideer, der ledsager teatrets funktion i tidligere samfund: “Hvordan skaber man et rum, der er tilgængeligt for folk med alle baggrunde?”, “Hvordan skaber man et rum, hvor demokratiske debatter og underholdning mødes i en socialt produktiv atmosfære?”

 

Lørdag d. 18. november
11.00 Dreams for sale
Josefina, Martin, Mikela & Oliver – Unge fra Tårnby fortæller om deres erfaringer og ønsker omkring kultur

 

 

Inviterede teenagere fra Tårnby udvekslede deres begreber om kultur. De talte om deres bands, skrivning og fritids situationer. De talte især om den frihed, kulturelle aktiviteter giver – udtrykke sig selv, ikke under kontrol af voksne, fejrer venskaber, overvinder depression. Men stadig i deres kulturliv i Tårnby møder de mange restriktioner – aldersgrænser, ressource begrænsninger mv. Da de begyndte at sammenligne Tårnby med København, blandede en voksen gæst sig og begyndte at argumentere for Tårnby. Han henviste til statistikker og sagde, at Tårnby var mere sikker end København, og at de unge, der flytter til København statistisk set, vil flytte tilbage senere. Hele diskussionen tog en drejning og de endte med at diskutere, hvor der var mere sikkert. Dette forstyrrede Berlin gæst Dirk Cieslak, der spurgte til unges anarkistiske potentiale. Han understregede, at da han var ung, havde han haft behov for at udforske farlige zoner og excentriske adfærdsmønstre. Så i denne snak viste den ældre generation sig overrasket over, at den yngre generation ikke var beskæftiget med de samme problemer, de havde været optaget med, da de var unge. Disse fire teenagere syntes at være på en rejse, der var eksplorativ og åben.


12.00 “50 farlige ting” – Live Art for Børn

Forestilling for børn fra 4 år af Live Art for Børn

En børneforestilling af “Live art for kids”. To kunstnere etablerer et laboratorium for farlige eksperimenter, som børnene kan være involverede i eller se på. Nogle af eksperimenterne refererer til performancekunst historik. Forestillingen blev annonceret med en egen plakat. Masser af familier dukker op. Rummet er fyldt med sjov og nysgerrighed. http://liveart.dk/

 

13.30 Koncert med musikskoleelever fra Kulturzonen
Julie – guitar og vokal // ‘Den Laks Skal Ned’ – et band med 2 guitarer, percussion og vokal

De talentfulde unge Tårnby musikere Julie Dyrh og “Den Laks Skal Ned” spillede i pausen mellem børneforestillingen og “Sport og politik”.

 

14.15 Sports and politics
Øvelser for kroppe og kammerater med Yusuf Alin, Ingelise Andersen, Dirk Cieslak, Sarah Günther, Yassine Idrissi, Jens Lauridsen, Andreas Liebmann, Frants Nielsen, Jan-Philip Possmann, Biljana Tanurovska

 

 

Idéen med “Sport og politik” er, at lokale politikere og publikum mødes. Først laver de en fælles sportstræning. Dette afslapper krop, sind og situationen. Så diskuteres politik. “Sport og politik” er et format, der opstod gennem forskningen på gaden. Andreas Liebmann mødte Tårnby-borger og socialarbejder Yassin Idrissi i Tårnbys gader. Yassin fortalte Andreas, at hans offentlige liv sker i fitnesscentret. I pauserne mellem træningerne diskuterer han politik med sine venner. Andreas bad ham om at invitere ham med til en træning. I fitnesscentret nogle uger senere trænede de sammen og diskuterede dansk politik. Andreas lærte om problemerne med den tidligere statslige strategi for “Politik af nødvendighed”, om problemerne migranter og flygtninge mødes med, når de skal “integreres” i det danske samfund. Hvordan oversætter man “NEM-ID” til arabisk? Senere mødte Andreas Yusuf Alin på gaden. Han er maratonløber, nummer 2 i ​​Danmark i hans aldersgruppe (21 år). Andreas inviterede ham til at lede en træning med politikere og publikum den 18.11. på Tårnby Torv 7 og være del af et videoklip. I “Sport & Politik” diskuterede lokale politikere, publikum fra Tårnby og København, studerende og internationale gæster det danske skattesystem og vilkårene for valgret i Danmark. Som inspiration for sammenhængen mellem kultur og statsborgerskab talte Jens Lauridsen, biblioteksleder for lokalbiblioteket, om caféen på biblioteket, som en grænseflade mellem borgere og en kulturinstitution.

 

16.00 Neighbourhood imaginations
DDSKS-studerende deler deres arbejdserfaringer fra Tårnby Torv
18.00 Suppe & samvær
19.00 Tårnby – it’s happening
af Onur Agbaba og Lukas Racky
21.00 Public Space Party with Dj Fabulous & Rocky feat Karin Bergman

 

“Neighbourhood imaginations” var titlen på det arbejde, som studerende fra Dansk Scenekunstskole lavede omkring Tårnby Torv to uger efter festivalen. På festivalen præsenterede de deres koncepter hidtil. Efter en lækker suppe optrådte Lukas Racky og Onur Agbaba igen med deres forestilling “Tårnby – it’s happening”, der havde åbnet begivenhederne i oktober.

 

December 2017
Vinkelhuset – af studerende fra Den Danske Scenekunstskole

Hvordan kontakter man en bygning og dens beboere? En forestilling afsluttes som vernissage og invitation til alle indbyggere i bygningen i vaskerummet i kælderen.
Af Laura Løwe og Lucia Vinde Dirchsen

 

Imaginations for a place – videowalk, af studerende fra Den Danske Scenekunstskole

En video gåtur gennem Tårnbys gamle landsby, herunder kirken, togstationen og nogle forglemte kældre.
Af Jonas Kroglund, Rasmus Øllegaard Juncker, Marcus Philippe Gustafsson, Haesam Jakir

Instruktioner: Tag din smartphone, gå ned på perronen på Tårnby St., tryk på nedenstående link og følg videoen

https://www.youtube.com/watch?v=1vXrFlAhxKo